Klokken er 5.45 og det er stadig mørkt udenfor da vores værtinde vækker os ved at banke på døren til vores værelse. 

Vores værtinde har gjort klar til morgenmad: nypresset saft af pomelo og papaya, skivet  brød, marmelade af guayaba og café con leche. Hun sikrer sig at vi nu har rigtigt tøj med: lange bukser, en skjorte, vandflaske og pandelamper.

Ved 6.30-tiden dukker guiderne op. Hver af dem har en slidt rygsæk hvorpå der hænger gule sikkerhedshjelme, tov og karabinhager. Vi kører ud af den mørke by, i retning af Viñales, men selve byen kører vi udenom. Det er ikke helt tilladt, det vi har planlagt.

10 - 12 km udenfor byen bliver vi sat af ved en sti som går på tværs af kørevejen. Det er blevet lyst og mod nord kan vi se de grønne bjergknolde, ’los mogottes’. 

Først går stien nedad, gennem et plant område med enkelte yucca beplantninger og nogle græssende okser. Så går vi gennem et fladt og udyrket område, vel nok en 2 – 3 km. Nu er vi ved foden af 'los mogottes' . Vi forlader stien og går opad gennem lav og frodig bevoksning.

Hældningen er næsten lodret, så det er vældig rart at der er mange træer og buske som man kan hejse sig fast i og støtte sig til.