Svenske peberkager
- rigtig julehyggebag i december



1 dl sukker
1 dl sirup
1,5 tsk kanel
1,5 tsk ingefær
1 tsk nellike
1 lille spiseskefuld bikarbonat
100 g smør
1 æg
400 g hvedemel




Sukker, sirup og krydderier kommes i en gryde og koges op. Gryden tages fra varmen, og bikarbonat tilsættes.
Læg smøret i en bunke, hæld blandingen over, rør til det er svalet af. Bland æg og det meste af melet i. Rul dejen ud så tyndt som det er muligt. Stik dejen ud med forskellige metalforme. Tryk figurene ud med forme og sæt dem på en smurt bageplade. Bag dem i ovnen 200 - 225 grader, til de har fået en dejlig farve.
Prøvebag altid en kage før du sætter dem alle i ovnen. Flyder figuren for meget ud, så tilsæt lidt mere mel.


PS: Jeg husker ikke hvem jeg har fået opskriften af. Jeg har den på svensk, håndskrevet på et lille stykke linieret papir. Vi har bagt mange små peberkagegæs, stjerner, hjerter og en sprællende nisse. Er det Margaretas opskrift? Eller har jeg den fra kaptajnens kone i Vänersborg? Kagerne er sjove at lave sammen med nogen man kan lide, de er pyntelige og de smager godt. En rigtig julehygge ting at lave.