Rugbrød bagt med surdej
Grundopskrift

Ingredienser:
2 - 3 dl surdej (hjemmelavet)
5 dl vand

500 g (7 dl) skårne eller knækkede rugkerner
200 g hvedemel



2 - 3 dl lunt vand
2 -3 tsk salt
2 tsk sukker eller honning
600 g (10 dl) groft rugmel


Første dag

Surdejen røres med 5 dl vand, rugkerner og hvedemel. Måske skal der lidt mere vand i, dejen skal være som en fast havregrød.
Skålen dækkes med alufolie eller med et fugtigt viskestykke og står tildækket til næste dag, 12 - 24 timer. Som det nu passer dig! Dejen skal boble svagt og dufte friskt syrligt, lidt kærnemælksagtigt. Så er den klar til at gå videre.

Anden dag
2,5 dl lunt vand, salt og rugmel tilsættes og dejen røres sammen. Måske skal der mere vand i? Dejen skal være som en fast havregrød. Tilsæt salt og sukker.

2 - 3 dl dej tages fra til næste gang. Opbevares i et glas, i køleskab.
Resten af dejen kommes i en smurt form ( ca 2 l). Hæver et par timer. Prikkes dybt, pensles med vand. Bages 1,5 time ved 200 grader. Det færdigbagte brød vendes ud af formen og pakkes ind i et fugtigt viskestykke mens det køler af.

Når du har bagt brødet nogle gange kan du begynde at eksperimentere: Kom lidt mindre rugmel i den anden dag og når du har taget surdej fra, så fyld i stedet op med f. eks. solsikkekerner. eller lidt græskarkerner. Sesamfrø er også fint