Blåt halstørklæde af bomuld

- hæklet og strikket

 

Dette tørklæde er præcist så let eller så svært som du selv vælger at gøre det til! Det færdige tørklæde måler 21 cm i bredden og 145 cm i længden.

 

Garn: Jeg har valgt bomuld fordi det er dejlig nemt at hækle med – og får mønstret til at stå så fint skarpt. Til modellen er brugt 200 g ”Hjerte Bom-Mix samt en rest glimtende effektgarn.

 

Pinde og hæklenål: Jeg har brugt hæklenål nr. 3,5 og strikkepinde nr. 3,5 – men jeg hækler og strikker meget løst! Hvis du hækler fastere skal du måske bruge nål og pinde nr. 4.0.

Den retstrikkede bort i hver ende af tørklædet gør at der er lidt hold i det – til forskel fra at slutte med en hæklet kant.

Selve mønstret: Hele ideen er at du begynder og afslutter med en 5 cm bred bort i retstrikning – og på midterstykket hækler du et mønster du godt kan lide! Let eller sværere, som du har lyst og rutine til.

 

Begynd med at slå 40 masker op – eller så det passer med den bredde du vil have.

Strik 5 cm retstrikning.

På modellen er  der efter 2,5 cm strikket to striber retstrikning i effektgarn.

Luk strikketøjet af og fortsæt i hækling.

Tag en hæklemaske op gennem begge tråde i hver lænke.

Fortsæt i det mønster du har valgt.

Når tørklædet er så langt som du ønsker afbryder du hæklingen og strikker nu masker op på en strikkepind. Igen trækker du du de nye masker gennem begge løkker i lænken. Strik de sidste 5 cm i ret og luk af.

 

 

Mønstret som er valgt til modellen på billedet: (Se nærfoto af det hæklede mønster)

Jeg havde lyst til, denne gang, at gøre mig rigtig umage – og til at lave noget der var umagen værd.

Derfor valgte jeg et mønster som krævede koncentration og tællearbejde. Ikke helt nemt – men kønt.

Vær omhyggelig med den første mønsterfrise ( de første 11. Rækker). Når den er færdig så tag dig tid til at stoppe op og kigge nøje på hvordan mønstret bevæger sig. En rude begynder med 1 fastmaske og vokser symmetrisk med 1 fastmaske i hver side - samtidig med at ruden ved siden af aftager med en maske i hver side.

Når først du forstår rytmen i mønstret er det meget lettere at hækle og du kan efter nogle friser måske klare dig helt uden at læse opskriften på mønstret.

 Her er beskrivelsen: Antallet af  hækle-masker, når først du er i gang, skal være deleligt med 13 plus 1.

(NB: Vil du bare hækle, så begynder du med en række fastmasker der er deleligt med 13 plus 1 )

 

1.række: En fastmaske i yderste strikkede maske, så arbejdet sidder fast. Og så går mønstret i gang: 1 lm, 5 fm, 7 lm, spring 4 m over, *9 fm, 7 lm, spring 4 m over, gentag fra *.

Rækken sluttes med 5 fm.

2. række: Vend med 1 lm, 4 fm i de første 4 m, 5 lm, 1 fm om luftmaskebuen, 5 lm, *7 fm i midten af de 9 fm i forrige række, 5 lm, 1 fm om lm_buen, 5 lm, gentag fra *. Rækken sluttes med 4 fm i de sidste 4 m. 

 3. række: Vend med 1 lm, 3 fm i de første 3 m, 5 lm, 1 fm om den næste (første) bue, 1 fm i fm, 1 fm om den næste bue, 5 lm,*  5 fm i midten af de 7 fm på forrige række, 5 lm, 1 fm om næste bue, , 1 fm i fm, 1 fm om buen, 5 lm, gentag fra *. Rækken sluttes med 3 fm i de sidste 3 m.

 4. række: Vend med 1 lm, 2 fm i de første 2 m, 5 lm, 1 fm om buen, 3 fm i de 3 fm, 1 fm om buen, 5 lm, *3 fm i midten af de 5 fm, 5 lm, 1 fm om buen, 3 fm i de 3 fm, 1 fm om buen, 5 lm, gentag fra *. Rækken sluttes med 2 fm i de sidste 2 m.

5. række: Vend med 1 lm, 1 fm i den 1. m, 5 lm, 1 fm om buen, 5 fm i de 5 fm, 1 fm om buen, 5 lm, * 1 fm i midten af de 3 fm, 5 lm, 1 fm om buen, 5 fm i de 5 fm, 1 fm om buen, 5 lm, gentag fra *, Rækken sluttes med 1 fm i den sidste m.

6. række: Vend med 7 lm, *1 fm om buen, 7 fm i de 7 fm, 1 fm om buen, 7 lm. Gentag fra *.

Rækken afsluttes med 6 lm (i stedet for 7 lm) , plus en stangmaske i fm.

7. række: Vend med 1 lm, 1 fm i stangmasken, * 5 lm, 7 fm i midten af de 9 fm, 1 fm om buen, gentag fra *

8. række: Vend med 1 lm, * 1 fm i fm, 1 fm om buen, 5 lm, 5 fm i midten af de 7 fm, 5 lm, 1 fm om buen, gentag fra *. Rækken sluttes med 1 fm i fm

9. række: Vend med 1 lm, 2 fm, * 1 fm om buen, 5 lm, 3 fm i midten af de 5 fm, 5 lm, 1 fm om buen, 3 fm i de 3 fm, gentag fra *. Rækken sluttes med 5 lm, 1 fm om buen, 2 fm i de 2 fm.

10. række: Vend med 1 lm, 3 fm, *1 fm om buen, 5 lm, 1 fm i midten af de 3 fm, 5 lm, 1 fm om buen, 5 fm i de 5 fm, gentag fra *. Rækken sluttes med 3 fm i de 3 fm.

11. række: Vend med 1 lm, 4 fm, 1 fm i buen, 7 lm, 1 fm i buen, *7 fm, 1 fm i buen, 7 lm, 1 fm i buen, gentag fra *. Rækken sluttes med 4 fm.

Gentag fra og med 2, række.