Triglav Nationalpark er på ialt 84.000 hektar. Den blev indviet som nationalpark i 1981.

I centrum af området ligger Triglav, Sloveniens højeste bjerg på 2864 m.o.h. Triglav blev første gang besteget i 1778 af Luka Korosec.

Hele den nordlige del af Slovenien består af et såkaldt alpinsk karstlandskab, et landskab af kalkstensbjerge. Den porøse kalksten opsuger den nedbør som måtte komme, og landskabet får en karakteristisk forreven og ’nøgen’ struktur hvor erosionen danner dybe kløfter med stejle sider og skrænter. For foden af klippesiderne ligger de findelte småsten som kæmpe grusdynge-lignende skråninger, og der er mange områder med stenskred.

Underjordiske huler er et andet karakteristika ved landskabet. Indtil videre har man fundet ca 6.000 underjordiske i området.Tre af hulerne er mere end 1.000 m dybe. Den porrøse kalksten betyder, at der er meget få steder med overfladevand i området. Det skal man huske på når man vandrer der.  

Triglav betyder “tre-hovedet” og hentyder til bjergmassivets tre toppe. De samme tre toppe som ses i det slovenske flag.

"Triglav er et drømmelandskab, udenfor tiden, fyldt med ufattelige og skjulte krinkelkroge, af uventede passager, pludselige åbenbaringer af klippeformationer som forekommer fuldstændigt uvirkelige. Der findes i sandhed ikke noget andet bjerglandskab som dette."

(Tom G. Longstaff, bjergbestiger og opdagelsesrejsende, formand for The Alpine Club, London 1947-49